Nevoi relationaleGoogle
Am tot auzit de-a lungul timpului frânturi de conversatii ce contineau “incurajari” intrate deja in limbajul popular: “Dar ai casa, ai masina, ar trebui sa fii fericit!” sau “Pai sotul tau nu te inseala, se poarta frumos cu tine, ce mai vrei de la el?”.

Multa lume a auzit de piramida nevoilor a lui Maslow. Ea prioritizeaza nevoile noastre astfel: intai si intai ne vom indrepta energia catre nevoile fiziologice. Dupa ce acestea sunt hranite, principala noastra grija va fi siguranta noastra de zi cu zi. Ne putem ocupa apoi de hranirea nevoilor de apartenenta sociala, apoi de nevoile care au legatura cu stima de sine si, dupa ce acestea au fost implinite, ne directionam energia catre nevoia de realizare personala. Cu alte cuvinte, ne va fi greu sa ne concentram pe a fi creativi sau a fi motivati de proiectele de la munca in conditiile in care aflam ca cineva tocmai ne-a spart casa sau cand ne simtim foarte rau fizic. Teoria lui Maslow spune ca ne putem concentra pe nevoile de la varful piramidei doar in masura in care cele de mai jos au fost satisfacute.

piramida_maslow

In completarea acestei piramide putem vorbi insa si de un alt tip de nevoi, care se suprapun partial cu nevoile despre care vorbeste Maslow, insa sunt vazute dintr-o alta perspectiva: nevoile relationale.

Imi propun sa scriu cateva cuvinte despre fiecare dintre aceste nevoi, pe care in timp le-am descoperit ca fiind mult mai semnificative decat tindem sa le dam credit. Richard Erskine vorbeste despre ele in cartea sa, Beyond Empathy si numeste 8 nevoi relationale:

  • Securitate
  • Valorizare
  • Acceptare
  • Mutualitate
  • Definirea de sine
  • A avea impact
  • Initiativa din partea celuilalt
  • Exprimarea iubirii

Daca vreuna dintre ele v-a sarit in ochi, veti putea citi mai multe despre ea in urmatorul post.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reload Image
Enter Code*:


+ 5 = noua

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>