Banii n-aduc fericirea! Oare?…

Aceasta postare ar putea sa se numeasca si “in direct din Vama Veche”. Ma uit in jur la oameni ce par mai hippie decat cei de acum 50 ani. Foarte extrovertiti si prietenosi, unii dintre ei se ofera sa primeasca bani de la trecatori in cele mai creative moduri: “Primesc bani gratis”, “Poza cu lada pt 1 Ron” sunt doar cateva dintre ele. Initial m-am distrat teribil cautand placutele din carton sa vad ce au mai scornit. Dupa un timp insa amuzamentul s-a mai domolit si a lasat loc curiozitatii in legatura cu procesul. Iata deci ca si ei, sub masca nepasarii si a distractiei, au nevoie sa faca rost de bani. Si gasesc moduri sa faca asta.

Intr-una din zile ne-am intalnit (tot in Vama) cu niste amici din Bucuresti. Am ajuns pana la urma sa vorbim si despre modul in care am fost crescuti, inclusiv in legatura cu banii. Idei de genul “Banii sunt ochiul dracului” sau “Banii n-aduc fericirea” pareau extrem de familiare pentru fiecare dintre cei prezenti. Cum, atunci, de pana si cei mai hippie hippioti investesc timp si energie in a face rost de bani?

La polul opus sunt cei care au decis (din motive diverse) ca modul de a fi fericiti in viata este sa aiba multi bani. Semnificatia banilor pentru oameni variaza enorm si daca intelegem asta lucrurile au mai mult sens. Totusi, in cabinetul de psihoterapie intalnim adesea oameni pentru care banii au adus multe, insa nu si fericirea. Nu ca n-ar fi buni, insa pare ca ceva major lipseste.

In filmul “The Happy Movie”, pe care il recomandam intr-un alt post, avem la inceput un scurt interviu cu un tanar care este intrebat ce-si doreste in viata. “Sa fiu fericit!” raspunde el. Este intrebat mai departe ce anume i-ar aduce fericirea. Raspunsul este simplu: banii.

Si acest documentar, precum si alte surse redau studii care au ajuns la o concluzie similara: Banii nu aduc fericirea… daca ii ai peste o anumita limita de confort.

Cu alte cuvinte, daca nu avem bani sa incalzim casa, nu putem plati medicamentele sau nu-i putem cumpara haine noi copilului care a crescut… mai multi bani ar aduce o stare crescuta de bine. Daca insa avem un venit din care ne permitem sa ducem o viata confortabila, atunci o rochie in plus, o masina in plus, o jucarie in plus nu vor mai aduce proportional mai multa bucurie.

Si pentru ca in multe domenii stiintifice ceea ce se intampla la nivel micro reflecta un proces care este intalnit si la nivel macro, unii cercetatori au studiat relatia dintre satisfactia vietii si puterea de cumparare la modul general pentru populatia mai multor tari. Redau mai jos intregul tabel al rezultatelor, pentru ca informatiile prezentate par relevante impreuna. Satisfactia vietii a fost evaluata pentru fiecare persoana intervievata pe o scala de la 1 la 10. Puterea de cumparare a fost evaluata pe o scala de la 1 la 100, raportat la cea a Statelor Unite (100)

Tara                                      Satisfactia vietii              Puterea de cumparare

 1. Bulgaria                        5,03                                    22
 2. Rusia                           5.37                                     27
 3. Belarus                        5,52                                     30
 4. Letonia                         5,70                                     20
 5. Romania                      5,88                                    12
 6. Estonia                         6,00                                    27
 7. Lituania                         6,01                                   16
 8. Ungaria                        6,03                                    25
 9. Turcia                           6,41                                    22
 10. Japonia                         6,53                                   87
 11. Nigeria                          6,59                                   6
 12. Korea de Sud               6,69                                   39
 13. India                              6,70                                  5
 14. Portugalia                     7,07                                   44
 15. Spania                          7,15                                  57
 16. Germania                     7,22                                  89
 17. Argentina                      7,25                                  25
 18. China                            7,29                                  9
 19. Italia                              7,30                                  77
 20. Brazilia                          7,38                                 23
 21. Chile                              7,55                                 35
 22. Norvegia                       7,68                                 78
 23. Finlanda                        7,68                                 69
 24. SUA                              7,73                                100
 25. Olanda                          7,77                                 76
 26. Irlanda                           7,88                                 52
 27. Canada                         7,89                                 85
 28. Danemarca                  8,16                                 81
 29. Elvetia                          8,36                                 96

Urmarind in mare tabelul, putem vedea ca sustine concluziile de mai sus: in general, cu cat puterea de cumparare intr-o tara creste, locuitorii ei tind sa se declare mai satisfacuti cu viata lor… pana la un punct. Se pare ca dupa ce produsul intern brut depaseste 8000 $ pe cap de locuitor corelatia dintre puterea de cumparare si satisfactie dispare. Astfel, danezii si elvetienii sunt mai fericiti decat noi, romanii. Insa nu prea are mare relevanta daca esti american, finlandez, irlandez sau canadian. Indiferent de puterea de cumparare, la acel nivel satisfactia vietii variaza destul de putin.

Sunt interesante insa de urmarit si exceptiile: China, India si Nigeria sunt tarile cu cea mai mica putere de cumparare, insa locuitorii acestor tari sunt destul de multumiti de vietile lor. Prin comparatie cu romanii, ei o duc mult mai greu si totusi se declara mai fericiti. Pare deci ca exista pentru ei alti factori semnificativi care sustin starea de bine.

In aceeasi directie merge si analiza schimbarii in puterea de cumparare a tarilor bogate: in ultimii 50 ani puterea reala de cumparare in tari precum SUA, Franta si Japonia s-a dublat. In tot acest timp insa satisfactia vietii lor a ramas aceeasi.

Un alt studiu interesant s-a facut in cadrul aceleiasi tari, SUA, unde s-a studiat nivelul de satisfactie in functie de venit. Concluziile au fost aceleasi: cei foarte saraci erau mai nefericiti decat cei bogati. Partea interesanta este insa ca intre americanii de rand care aveau un venit decent si chiar cei din topul Forbes, cu averi de peste 125 milioane de dolari diferentele de satisfactie a vietii erau foarte mici sau inexistente.

Fiecare dintre noi putem trage concluzii diferite din aceste informatii. O idee constructiva care pare comuna in toate aceste studii este ca 1 Ron, 1 dolar, 1 lira par sa aiba valori diferite atunci cand ne referim la cata fericire pot cumpara. Prin urmare, pare ca intrebarea pe care ar fi util sa ne-o punem atunci cand cheltuim, sa spunem, 50 Ron pe ceva este: imi aduce asta fericire/satisfactie proportionala cu suma cheltuita? De asemenea, atunci cand alegem sa lucram cu 2 ore in plus pe seara pentru a fi platiti cu X Ron in plus, imi aduc acei X Ron suficient de multa fericire/satisfactie incat sa renteze cele 2 ore pe zi?

Si pentru ca intelepciunea populara nu a asteptat astfel de studii pentru a promova opinii despre bani si fericire, inchei cu cateva citate despre relatia dintre cele doua. Desi transmit mesaje diferite, am aflat din cele de mai sus ca ele nu se contrazic:

 • Am fost si bogata, am fost si saraca. Bogata e mai bine. (Sophie Tucker)
 • Banii n-aduc fericirea. (proverb)
 • O femeie trebuie sa aiba bani si o camera a sa daca vrea sa scrie fictiune. (Virginia Woolf)
 • Facutul banilor nu e dificil in sine, ce e mai greu este sa-i faci printr-o ocupatie care sa merite sa-i dedici viata. (Carlos Ruiz Zafon)
 • Exista o singura categorie sociala care se gandeste mai mult la bani decat cei bogati, si anume cei saraci. (Oscar Wilde)
 • Cel care dispretuieste banii nu i-a obtinut prin metode oneste; cel care ii respecta, i-a castigat prin fortele sale. (Ayn Rand)
 • E clar ca e un buget. Are multe numere in el. (George W. Bush)

 

 

Share