Nevoi relationaleGoogle
Am tot auzit de-a lungul timpului frânturi de conversatii ce contineau “incurajari” intrate deja in limbajul popular: “Dar ai casa, ai masina, ar trebui sa fii fericit!” sau “Pai sotul tau nu te inseala, se poarta frumos cu tine, ce mai vrei de la el?”.

Multa lume a auzit de piramida nevoilor a lui Maslow. Ea prioritizeaza nevoile noastre astfel: intai si intai ne vom indrepta energia catre nevoile fiziologice. Dupa ce acestea sunt hranite, principala noastra grija va fi siguranta noastra de zi cu zi. Ne putem ocupa apoi de hranirea nevoilor de apartenenta sociala, apoi de nevoile care au legatura cu stima de sine si, dupa ce acestea au fost implinite, ne directionam energia catre nevoia de realizare personala. Cu alte cuvinte, ne va fi greu sa ne concentram pe a fi creativi sau a fi motivati de proiectele de la munca in conditiile in care aflam ca cineva tocmai ne-a spart casa sau cand ne simtim foarte rau fizic. Teoria lui Maslow spune ca ne putem concentra pe nevoile de la varful piramidei doar in masura in care cele de mai jos au fost satisfacute.

piramida_maslow

In completarea acestei piramide putem vorbi insa si de un alt tip de nevoi, care se suprapun partial cu nevoile despre care vorbeste Maslow, insa sunt vazute dintr-o alta perspectiva: nevoile relationale.

Imi propun sa scriu cateva cuvinte despre fiecare dintre aceste nevoi, pe care in timp le-am descoperit ca fiind mult mai semnificative decat tindem sa le dam credit. Richard Erskine vorbeste despre ele in cartea sa, Beyond Empathy si numeste 8 nevoi relationale:

 • Securitate
 • Valorizare
 • Acceptare
 • Mutualitate
 • Definirea de sine
 • A avea impact
 • Initiativa din partea celuilalt
 • Exprimarea iubirii

Daca vreuna dintre ele v-a sarit in ochi, veti putea citi mai multe despre ea in urmatorul post.

 

Share

Revenirea dupa o trauma

Support-438458_960x368 Rezilienta psihologica este termenul care descrie capacitatea noastra de a ne reveni dupa o trauma. Termenul vine din industrie si se refera la abilitatea unui material de a reveni la forma initiala, ca un covor pe care se paseste si revine la aspectul initial odata ce nu mai pasim pe el.

Cum reusesc unii dintre noi sa aiba aceasta calitate si deci sa treaca peste traume, revenind la modul de a functiona (se presupune ca echilibrat) dinainte? Uneori traumele sunt multiple, alteori au o intensitate greu de imaginat. Si totusi, unii oameni au resursele necesare

Se pare ca printre factorii importanti se alfla si suportul pe care il avem de la cei din jurul nostru, de la primele persoane pe care le vedem dupa o trauma, la familia sau prietenii care ne sustin. Un psihoterapeut cu multa experienta si pe care il apreciez mult spunea de curand ca “trauma nu este trauma doar pentru ca se intampla, ci si pentru ca nu exista nimeni s-o asculte…”

Si atunci, intr-o cultura care promoveaza adesea individualismul, cum facem sa ne pastram un sistem de suport, o baza de siguranta? Voi cum faceti?

Share

Bun venit! :)

M-am decis greu sa completez structura site-ului www.cabinetpsihologic.eu cu un blog. Am negociat cu mine insami, m-am gandit, m-am razgandit… Mi-am impartit timpul, mi-am impartit prioritatile… Asa fac eu acum, nu-mi place sa ma incarc cu lucruri pe care nu mi le doresc sigur-sigur.

Pana la urma astazi, la sfarsit de ianuarie, am decis ce vreau sa scriu, pentru cine si de ce.

 • Ca sa o iau invers, vreau sa scriu pentru ca imi doresc sa adaug o parte “vie”, dinamica site-ului.
 • Voi scrie pentru aceia dintre voi care sunt interesati de domeniul dezvoltarii personale, fie ca sunteti intr-o perioada de cautari, tensiuni sau doar curiozitati de zi cu zi.
 • Iar despre ce voi scrie… asta urmeaza sa descoperim, caci imi propun sa va iau cu mine in preocuparile mele, descoperirile, intrebarile zilnice. Fie ca asta inseamna articole, anunturi sau doar scurte intrebari si ganduri, sper sa fie un tablou destul de colorat incat sa gasiti fiecare ceva util pentru procesul dezvoltarii voastre.

Asadar, dupa cum spunea un banc faimos: “Pe cai, vitejii mei! Iar daca n-aveti cai… pe curand!”

Share