Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

CABINET PSIHOTERAPIE
tel. 0735-548.829

Str. Schitu Magureanu 27-33
sect. 1 Bucuresti

ale. gheorghe @ gmail.com

 

 

cabinet psihologic meniu seo

Părinţii singuri

Google

 

Parintii singuri au, indiferent ca sunt separati sau vaduvi, o multumie de responsabilitati administrative care se inmultesc de cele mai multe ori atunci cand unul dintre parteneri pleaca. Exista mult mai putine “portite”, momente libere, optiuni la indemana. Insa poate la fel de apasatoare sunt responsabilitatile psihologice pe care acesti parinti si le asuma acum in totalitate. Poate parea destul de inspaimantatoare ideea ca, daca un astfel de parinte a esuat in a-si intelege copilul la un moment dat sau are de luat o decizie dificila in ceea ce-l priveste, nu e o a doua minte acolo la fel de responsabila pentru acel copil ca si el.

Riscul pentru acesti parinti este sa incerce sa devina si mama, si tata, si orice altceva ar mai putea avea nevoie copilul, cu costul de a se neglija si epuiza pe ei insisi. Vestea buna este ca acest lucru nu numai ca nu este necesar pentru copii, dar nu este nici macar sanatos. Este evident ca sacrificarea grijii pentru propria persoana pentru a reusi sa aiba mai multa grija de copil este un lucru facut de parinte din dragoste. Totusi, asta aduce cu sine o presiune foarte mare pentru copil: parintele lui, acela care a ramas sa-l ingrijeasca, se sacrifica pentru el! Chiar daca de multe ori (nu intotdeauna) acest sacrificiu nu este subliniat explicit de catre parinte, copilul il simte, il vede in nivelul de stres si de energie al parintelui. Si aproape niciodata copilul nu cere si nici nu vrea un astfel de proces.

Ceea ce este de facut ca prim pas poate suna simplu, si totusi pentru multi parinti nu este: delegat, delegat, delegat. Delegati orice, in afara de timpul de calitate petrecut cu copiii dumneavoastra. Asta nu inseamna sa petreceti toata ziua cu ei, ci sa petreceti un anumit timp in care sa nu mai conteze nimic altceva decat ei ¨C in mod cat mai constant si predictibil. In rest, copiii sunt mai fericiti si lipsiti de griji atunci cand va vad relaxati: cereti si primiti orice ajutor va prieste; intalniti-va cu prietenii; lasati copiii cu o persoana de incredere pentru cateva ore si mergeti intr-un loc care va place. Nu trebuie sa fie mult, ci constant. Chiar daca nu va permiteti sa va rasfatati cateva ore sau sa platiti pe cineva pentru curatenia casei, tot va fi important daca in fiecare vineri stiti ca vine o prietena la dumneavoastra, sau daca cineva va ajuta constant cu cumparaturile. A delega anumite sarcini nu face pe nimeni un parinte mai putin responsabil, ci un parinte mai constient de mesajul nerostit pe care il transmite copilului: acela ca se mai poate sau nu bucura de viata dupa anumite evenimente nefericite.

Un alt pas important de facut pentru parintii singuri este acela de a cauta suport constant chiar si pentru ceea ce nu pot/nu vor sa delege. Chiar daca nu vor sa lase copiii cu altcineva, pot chema o ruda sau un prieten care sa le mai tina companie. Daca simt ca nu au prieteni disponibili, pot sa-si dedice o ora pe saptamana pentru a cauta suport specializat (consilier, psiholog, grup de suport). Daca se simt prea presati de luarea unei decizii referitoare la copii, pot cere feedback de la o alta persoana in a carei gandire au incredere.

In concluzie, ceea ce este important si sanatos pe termen lung pentru un parinte singur este... sa nu fie singur. Sa caute suport de incredere si stabil, pentru a elimina temerea ca saptamana urmatoare s-ar putea sa fie din nou singur si coplesit de griji. Este important pentru el si pentru copii sa isi accepte si vulnerabilitatile si nevoile proprii si sa fie responsabil si pentru ele, nu doar pentru ale copiilor.

5/5

 

 

 

www.cabinetul-de-psihoterapie.ro atacul de panica www.bebenou.ro  www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro www.psihoterapieat.ro papioane bretele butoni camasa cadouri barbati sisteme supraveghere lenjerii pat

Magazin de haine pentru copii