Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

CABINET PSIHOTERAPIE
tel. 0735-548.829

Str. Schitu Magureanu 27-33
sect. 1 Bucuresti

ale. gheorghe @ gmail.com

 

 

cabinet psihologic meniu seo

 INTELIGENTA EMOTIONALA LA COPII

Google

 

Inteligenta emotionala se refera la claritatea cu care o persoana isi da seama de propriile sentimente si abilitatea de a lucra cu ele. „Acum sunt furios pe tine si vreau sa iti spun ce m-a deranjat” poate fi o reactie mult mai utila decat „Nu stiu ce am, dar nu mai suport pe nimeni”. De asemenea, vorbim despre inteligenta emotionala si atunci cand ne referim la capacitatea unei persoane de a recunoaste sentimentele altora si de a relationa cu ei. De curand am auzit urmatoarea conversatie relevanta intre doi copii de 3 ani, pe holul unui spital, in timp ce unul dintre acestia tipa de zor: „Esti suparat? Te-ai suparat ca ti-au facut injectie?” „Da!!!” „Si eu... Hai sa plecam acasa!”. Ei s-au conectat usor pe baza acestei emotii puternice si s-au imprietenit rapid.

Referitor la felul in care traim sentimentele, cercetarile arata ca mare parte din baza noastra emotionala se formeaza pe timpul sarcinii si al primilor 2 ani de viata. Se pare ca creierul nostru social se dezvolta diferit in functie de relatiile pe care le are copilul cu cei din jurul sau, in special cu mama. In aceasta perioada schimbari mici in modul in care ingrijitorii copilului se poarta cu el pot avea efecte mari in dezvoltarea emotionala a acestuia. Cel mai important este deci ca bebelusii sa fie cu persoane care sa reactioneze la gangurelile sau actiunile lor, care sa-i ia in brate, sa le vorbeasca. Nu este nevoie sa fim partinti/bunici perfecti, atata timp cat nu-i ignoram sau suprastimulam pe copii (aici intra si agresivitatea, precum si „sufocarea” cu prea multa atentie).

Una dintre regulile de baza atunci cand ne educam copiii, asa cum ne sfatuieste Maurice Elias in cartea „Inteligenta emotionala in educatia copiilor” este „Poarta-te cu copiii tai asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei”.

Nu exista sentimente „bune” si „rele”. Sentimentele autentice sunt utile. Bucuria ne da energie pentru viata, trisetea ne ajuta sa ne descarcam si sa trecem peste pierderi, furia ne energizeaza pentru a pune limite iar frica ne semnaleaza potentiale pericole. Observand si traind adecvat sentimentele noastre, chiar si atunci cand nu ne place sa le simtim, le putem folosi pentru a obtine aceste beneficii. Foarte important este faptul ca, atunci cand adultii isi recunosc si isi traiesc emotiile cu sinceritate, copiilor din preajma lor le vine mai natural sa faca acelasi lucru. Deci atunci cand vrem sa invatam copiii sa recunoasca si sa gestioneze eficient emotiile, este util sa folosim puterea exemplului, caci acesta „bate” orice educatie prin predici in eficienta.

Un alt mod usor de a stimula inteligenta emotionala a copiilor este acela de a le citi o poveste sau de a viziona impreuna un film pentru copii. Puteti discuta apoi cu copilul dumneavoastra despre cum crede el ca se simtea personajul principal, cum crede ca se simteau si ce gandeau celelalte personaje, ce crede copilul despre cum se simteau personajele precum si cum crede el ca se puteau solutiona situatiile in care acestea s-au aflat?

Alta modalitate de stimula constientizarea emotiilor este de a fi un fel de oglinda pentru copilul dumneavostra si de a vorbi deschis despre sentimente: „Pari trist. S-a intamplat ceva?” sau „O, eu sigur m-as fi enervat! Tie cum ti-a fost?”. Este important sa fiti deschisi in cazul in care copilul va da un feedback diferit: „Nu, de fapt sunt foarte obosit.” sau „Da, acum ca zici cred ca in mod normal si eu m-as fi enervat. Dar acum mai degraba m-am intristat.”

Intr-un mod mai general, copiii isi dezvolta inteligenta emotionala in cadrul relatiilor cu ceilalti, pe masura ce inteleg ceea ce transmit emotiile proprii si ale celorlalte persoane. Adultii cu care interactioneaza au astfel ocazia de a trece prin acelasi proces de dezvoltare: de a-si folosi in mod constructiv atat energia data de propriile emotii, cat si informatia data de emotiile celorlalti.

 

 

 

www.cabinetul-de-psihoterapie.ro atacul de panica www.bebenou.ro  www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro www.psihoterapieat.ro papioane bretele butoni camasa cadouri barbati sisteme supraveghere lenjerii pat

Magazin de haine pentru copii